S/y Naneux Pohjanmeri 2002

Historian siipien havinaa, Paluu kotisatamaan

Jatkotarinaa S/y Naneuxin purjehdukselle Hollannin Friisien saaristossa 1999 – 2002.

Aina on palattava. Tällä kertaa ilmansuuntana on pohjoinen kotisaaristomme.

Kotisatama on juuri valmistunut vastaanottamaan aluksemme. S/y Naneux on saanut Lauersoogissa uuden hienon potkurin ja latauslaitteen. Alkukesällä varustelulaiturissa Lauersoogissa on pitänyt kiirettä. Alkumatkalle astuu Kapun vanha mate, Kapteenska sekä hieman kokematon puosu ja matruusi, Tanja ja Kai. Tällä miehistöllä on tarkoitus viedä vene Brunsbytteliin.

Pohjanmerellä tuulee kuitenkin rankasti N – NW.  Miehistön kokemattomuuden takia Kapteeni päättää kiertää kanavia pitkin aina Delfziliin asti, josta matka jatkuu Pohjanmerelle Friisien saariston pohjoispuolitse kohti Elbeä.

Tuuli laantuu hieman ja lähdetään kohti Borkumia. Borkum jää mieleemme juuri sen karuuden takia, lisäksi syömme sataman yläpuolella olevassa ravintolassa erinomaisen illallisen. Borkumista matka jatkuu pitkin vilkkkaasti liikennöityä Saksan rannikkoa kohti Elbeä ja Kielin kanavaa. Majakkalaiva Elbe 1 sivuutetaan yöllä ja aamun udussa saavumme Kielin ensimmäiselle sululle Brunsbyttelin satamaan. Kapteenska ei koskaan herättänyt kapua vilkkaan laivaristeyksen ohi ajettaessa. Kapteeni saa nukkua ja pääsee koiravahtiin ihailemaan aamu-usvaa ja nousevaa aurinkoa Tanjan kanssa.

Täällä alukseen saapuu nuori styyrmanni ja vielä nuorempi gasti, Kimmo ja Sami. Naisisto poistuu aluksesta suuntana Helsingin lentokenttä.

Matkaan lähdemme heti ja sulutus sekä kanava-ajo sujuu hienosti. Saavumme jo tutuksi tulleeseen Kielin satamaan ja siellä tuttuun laituriin suoraan pursiseuran rakennuksen eteen. Miehistö nauttii täysin rinnoin ison satamakaupungin riemuista ja eivät öiset katakombitkaan jää vaille huomiota.

Matka jatkuu jälleen kovenevassa pohjoisenpuoleisessa tuulessa Kielin lahtea, tällä kertaa saavumme yöllä Fehmarnin saarelle ja päätämme kiertää sen laivareittiä Rödbyn ja Puttgardenin välistä. Aamulle on tiukka kryssi suoraan kohti Utklippanin kiviä. Ruotsin Coast Guard huutelee jo VHF:llä kanavalla 16, purjevenettä joka ajaa suoraan kivikkoa kohti. Päätämme heittää vendan kohti Bornholmia rannikkovartioston jeppejä miellyttääksemme. Bornholm paistattelee komeasti auringossa ja kelit paranevat. Bornholmissa meidän on turvauduttava Volvon bussikorjaamoon ja ostettava uusi 80 A laturi vanhan kärähtäneen tilalle.

Kokka kohti Gotlantia ja Visbytä, miehistön harmiksi saavumme yöllä Visbyyn satamaan ja nuori miehistö jää paitsi sataman vilkkaasta ravintolaelämästä. päätämme bunkrata aamulla ja miehistö saa lounasaterian vanhankaupungin muurien sisällä.

Lähtö yönselkään Gotska sandön itäpuolitse, suunta suoraan Formansbådanille. Takanamme seuraa myrsky ja saderintama jota aina välillä katsomme tutkasta. Tuuli kasvaa koko ajan ja myrsky saavuttaa meidät. Tuuli vaihtaa suuntaa myrskynsilmän jälkeen ja nuori styyrmannimme saa ajaa pimeää yönselkää jopa 14s surffeissa. Kapteenin oli oikeasti tultava dekalle katsomaan koska runko ulisi siihen malliin että liikumme maximinopeuksia. Stora täysin auki ja genoa hiukka sisään rullattuna, tuplapreventterit storassa kiinalaisten välttämiseksi. Muistui Maran opit spinnu-ajosta mieleen “you never take it down, it comes down”. Saavumme Utöseen ennätysajassa. Tais nuori styyrmanni saada elämänaikäisen kokemuksen purjeveneen ruorissa. 27 h Visby – Utö, ennätysaika tällaiselle pienelle veneelle! Paras miehistö jälleen!

Utössä tapaamme Pertti Dunkerin joka on palailemassa maailmailta ja ennenkaikkea kuulemme uutisia Amatsonilta.

Päiväpurjehdus Utöstä Stormalön Casa Marinaan.

 

Published by Photo J Pohjola

Photography has always played a great roll in my life, never my business but always in every business that I have done.

%d bloggers like this: