The building of a 3/4 ton class boat “Suomenlahden Kone”

Framboat, Haxi 1982

Valokuvat / Photographs:  Sakari Katiskoski and Jukka Pohjola

Historia dokumentti / Historic document from the years 1982 – 1983

English text in the end of the bloc.

Framboat,  “akateeminen” veneveistämö,  jossa taidot ja innostus veneitä kohtaan olivat usein merkittävämpi osatekijä kuin taloudellinen menestys.

Pääasiassa veistämö teki Colin Archer 33´ venettä runkovalmiina myytäväksi.  Kilpavenepuolella oltiin mukana  mm. Jussi Bremerin ,  1/2 tonnari projektissa.

Kaksi 3/4 Ton class projektia Helsingin1983 MM- kisoihin:

Christian Bergenheimin ja Max Petreliuksen suunnittelema  ensimmäinen  3/4 Ton class vene valmistui Helsingin 3/4 Ton class MM:iin. Vene oli NJK:n tilaama nimeltään Suomenlahden ykkönen ja sen kipparina toimi Hjallis Harkimo.  Tästä suunnitelmasta tehtiin toisaalla toinenkin versio ristiinlaminoidusta vanerista.

S/y Suomenlahden Kone oli Ron Hollandin suunnittelema  3/4 Ton class vene,  joka myös tehtiin Helsingin MM kisoihin 1983.  Veneen uloslyönti kuvat olivat ensimmäisen kerran äärimmäisen tarkkoja  ton cupin mittasääntöihin. Veneessä oli lukuisia erittäin extreemejä  suunnittelunäkökohtia ja se tehtiin senaikaisista parhaista materiaaleista. Vene valmistettiin kokonaan kevlarista ja epoxista kaksoiskuorirakenteella balsacoren ympärille.  Finnair teki veneeseen erikois alumiinista sisärungon jossa köli roikkui ja ja jossa vantit olivat kiinni.  Mastossa oli kolme pilliä sisäkkäin ja se oli vain käsivarren paksuinen.  Mastossa oli kolmet saalingit ja kahdet bardoonat.  Sitä pystyi taivuttamaan todella paljon, joka oli tietysti tärkeää isoa säädettäessä. Venettä purjehti kisoissa Risto Ryti, Markku Wiikeri, Peter Perovuo ja Antero Kairamo.  Ron Hollandkin  käväisi Helsingissä ja oli myös purjehtimassa Suomenlahden Koneella  jonain kisapäivänä.

Yhteensä kisoihin osallistui 3 suomalaista venekuntaa, joten tätä voidaan pitää merkittävänä arvonantona pientä Framboat veistämöä kohtaan, taikka oikeammin sanottuna henkolökuntaa kohtaaan joka koostui nuorista purjehduksen entusiasteista. Emme turhaan kutsuneet veistämöämme akateemiseksi, olihan lähes jokaisella korkeakoulutausta taikka parhaillaan opinnot kesken.

Translation:

History document

Framboat,  “an academic boat yard”,  where skills and enthusiasm to boats was more often a bigger element than the economical success.

The yard mainly manufactured Colin Archer 33 as hull and deck in various stages.  Framboats One off production line  was involved when e.g. Jussi Bremers S/y Tuula 7 was built.

Two projects for 3/4 Ton class  for Helsinki 3/4 ton World Championships:

First 3/4 ton boat designed by Christian Bergenheim and Max Petrelius was completed to Helsinki 3/4 ton World Championships.  S/y Suomenlahden Ykkönen was ordered by NJK (Nyländska Jakt klubben). The skipper was Hjallis Harkimo.  The boat was manufactured partly out of directional glass. Divinycell was corematerial both in hull and deck.  Isoftalic acid polyester was used.

(From these drawings another boat was manufactured elsewhere.   The material was cold laminated veneer. It was the third boat for the 3/4 Ton cup.)

The other boat that Framboat built was  S/y Suomenlahden Kone designed by Ron Holland.  The lofting was made with extreme care to Ton class regulations.  The design had numerous  details that were most extreme and it was manufactured out of the best available materials at that time. The boat was totally made out of Kevlar fibre and epoxy resin.  Core material was balsa.  Finair (the national airline company) made an inner hull out of special alumunium where the keel and the schrouds were attached.  Mast made out of three tubes, the diameter was exterme thin, only size of an arm.  The mast had three spreaders and two running backstays, so it could be tuned to give the main just the right form.  The boat sailed by Risto Ryti, Markku Wiikeri, Peter Perovuo and Antero Kairamo. Ron Holland was also present and took part in the sailing contest one day.

Together there where 3 Finish leagues in Helsinki 3/4 ton World Championships. So this can be seen as a credit to a small boatyard Framboat, or to be honest to the staff who worked in Framboat. The staff consisted of young enthusiastic sailors.  We never where wrong, when saying that we where an academic boatyard, everybody had university degree or ongoing studies.

Published by Photo J Pohjola

Photography has always played a great roll in my life, never my business but always in every business that I have done.

8 thoughts on “The building of a 3/4 ton class boat “Suomenlahden Kone”

 1. Hei!
  Kiitos hienosta tarinasta! Meitä innokkaita rakentajia on ollut ennenkin….
  Minulla on valmistumassa kunnostuksesta vene josta en paljoa tiedä joten kysynkin onko sinulla lisätietoa. Purjetunnus L2112, purjeissa leimoja 3/4 ton cupista 1981. Käyttänyt joskus nimeä Mach 2, Bergenheim suunnittelijana. Vene vesille tulevalla viikolla Päijänteelle.

  Liked by 1 person

 2. Tervehdys kiva kuulla että vanhat raaserit kunnostellaan. Jos se on 3/4 tonnari. -81 -82 mm kisoihin Hesaan valmistuneet veneet. Niiitä tehtiin 2 kpl. suunnittelijat Max Petrelius / Christian Begenheim. Toisen valmisti Framboat lasikuidusta, väliaineena Divinycell (Suomenlahden Ykkönen) ja toinen tehtiin Inkoossa (olikohan Kristeri & kumppanit) ristiinlaminoidusta vanerista ja oli muistaakseni juuri Mach, en tiedä oliko 1 vai 2. Jos se on kuidusta minulla on enemmänkin tietoa ja kuvia siitä. Tämä versio kävi veistämöllä kisojen jälkeen ja se muutettiin enemmän perheveneen suuntaan sisältä. Siihen tehtiin myös kansiremontti koska Divinycell oli slepannut lasikuidusta määrätyin osin. Sen tilaajana oli kuulu NJK pursiseura.

  Like

 3. Jipii! Se on varmaankin tuo Ykkönen koska on kuitua. Kansi oli vaneria kuidutettuna ja täysin mätä. Nyt uusi kerroslevyä Divinycell- ytimellä. Köli oli ihan pommi, nyt paklattu kauniiksi. Sisusta lähes autio, pyritty keveyteen. Helojen kiinnitys menossa. Lys-todistus vaatisi dataa, löytyykö? Kuvatkin olisi kivoja jos tosiaan löytyy. Voin laittaa myös tulemaan jos laitat sp-osoitteesi tai vast..
  Miten muuten on purjehtinut? Onko kisamenestys tietoa? Kenellä vene on ollut NJK:n jälkeen? Ostin Snyffe Nykäseltä navetan takaa hylättynä.
  Edellinen/nykyinen prokkis on esitelty Vene 4/2013, sivu 64/ Angry Dog. Siipeä on kehitetty eteenpäin ja ehkä päästään vielä tänä kesänä testaamaan. Onnistuminen ei ole pääasia vaan tekeminen!

  Like

 4. Tervehdys Juha. Jos båtski on tosiaan kuitua ja divinycell väliaineena (vihreää n. 16mm väliainetta). On se melko varmasti Framboatin tekemä Sy Suomenlahden Ykkönen. Nimi tulee Lahden Ykkönen , mutta silloinkaan ei saanut mainostaa niin vene ristittiin siis Suomenlahden Ykköseksi. Oliko minulla sinun sähköpostiosoitetta niin voin laittaa sulle muutaman kuvan siitä veneestä valmistuksen aikana. Täytyy ekaksi löytää kuvat. Piirustuksia varmaan on Christian Bergenheimilla. Nyt en tiedä toimiiko hän alalla vielä. Googlataan.
  Terveisin
  Jukka
  0400-720942
  jukka.pohjola@gmail.com

  Like

Comments are closed.

%d bloggers like this: